Megint eljött az az októberi hétvége, amit a gesztenye ünnepének hívunk itt Velemben. Merthogy van ez a rendezvény, ahol igazi gasztro-mámorba merülhet a vendég: a hegy ünnepelt kincse számtalan megjelenési módjának csak a falu lakóinak fantáziája szab határt. Gesztenyés palacsinta, habos gesztenyés sütik, gesztenyepüré, gesztenyés kürtőskalács - minden mit csak kívánni lehet. De azért a legfontosabb mégis a sült gesztenye: messziről száll az illat, látszik a gomolygó füstpamacs, hallatszik a serpenyőben pattogó gesztenyék hangja, s aztán mikor az ember odaér, látja a táncoló szikrákat, a lepattogó héjat, és örömmel nyugtázza, hogy igen, ismét belekóstolhat az igazi, tűz fölött sült finomságba, és még mindig ugyanolyan finom, mint ahogy az emlékeiben élt. Mert tényleg így az igazi.
A hétvégén a malom udvarán is sül a finomság, forró tea is készül, hogy akkorse fázzunk, ha a maihoz hasonló, hűvös idő lesz. Pedig sajnos ezt ígérték a szakemberek, de persze tévedhetnek is. Reméljük így lesz, s legalább pár kósza napsugár erre jár majd.