De hogy mégis mit lát, aki felkeres minket? A malombirtokon öt épület áll: egy hatalmas pajta, egy molnárház, egy fából készült pihenőkuckó, a kis borospince és maga a négyszintes malom, a malomkerékkel. De a kaland itt nem ér véget: hatalmas hársok árnyékában folyik a kis patak, melynek két ága szigetet alkot. A vjzgyűjtő medence kifolyása után négy méteres csobogón zuhan alá a kristálytiszta víz. Két kis fahíd vezet át a rétre, ahol gyümölcsfák és vadvirágok szegélyezik az utat egy másik patak felé...

Igazából mégsem az udvar bebarangolása a cél, hiszen a csodák a malom épületében laknak. Csodák, hiszen ezek a faszerkezetek ma is munkára készen állnak. Csodák, mert az út, amit a gabonaszem a garattól a liszteszsákig tartó utazásában bejár, szinte hihetetlen kaland. A régi emberek hozzáértése bámulatra méltó - elképesztő precizitás és tervezőmunka áll egy ilyen, négy emeletet betöltő géprendszer létrehozásához, munkára bírásához. Mégis annak idején mindennek a célja a mindennapi élet, a napi igények kiszolgálása volt: a hely, ahová alkalmanként el kellett vinni egy adag gabonát, hogy aztán hazatérve a frissen őrölt lisztből kenyér készülhessen. De a malom, mint intézmény a falu társasági életének egyik központja is volt - a hely, ahol emberek jöttek-mentek, váltották egymást közelebbről, s távolabbról érkezők, híreket hoztak, történeteket meséltek. S nem csak azt beszélték meg, ki mennyi magot vetett az évben, de azt is megtárgyalták, ki milyen kaszával aratott, milyen cséplőgéppel dolgozott, s biztosan arról is esett szó, hogy az uraság fia kit vett nőül... Mezőgazdasági és társadalmi téren is fontos információforrás, aktív, pezsgő tér: ipari szempontból a feljlesztések bölcsője, társadalmiból a közösség fontos élettere. 

Legyen ez a kis malom a mában is ilyen tér: a régiek hagyománya, tudása éljen tovább a bemutatott technikán át, s annak hírét vigye tovább vendégünk - közelre, távolra. De míg e falak közt pihen, érezze jól magát, s hallgassa figyelemmel a füle mellett elsuhanó történeteket (legyen az bár a malomé, bár a másik vándoré).

Szerző: molnárleány  2009.09.07. 02:13 Szólj hozzá! · 4 trackback

Címkék: épület malombirtok malomfilozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://velemimalom.blog.hu/api/trackback/id/tr851365081

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: crema hidratante piel mixta grasa 2018.06.17. 17:16:54

Egy konferencia lábjegyzetére: in4 - web3.0 - Web Koncept

Trackback: crema reafirmante cuello 2018.06.15. 04:54:39

Fizess elő a Recorder magazinra! - Recorder

Trackback: crema Reafirmante mercadona 2017 2018.06.15. 02:07:02

G Y E R E K O R O S Z - Tudormanók - gyereknyelvtanulás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása