A malom bizonytalan ideig továbbra is zárva. A helyzet megoldásáig az érdeklődők türelmét kérjük.

Szerző: molnárleány  2012.05.24. 22:32 1 komment

Áprilisi tréfának is beillik: esik a hó. Épp most - épp itt, Velemben. Pedig délután még szikrázó napsütés volt. Hiába, szeszélyes hónap. Van viszont más - végképp nem tréfaképp kezelendő - hír is a nap alatt. A malom április során még zárva. Visszatérve a 2009 előtti rendhez, előreláthatólag május elsejétől újra várja  a látogatókat az intézmény. Érdeklődni továbbra is a szokott elérhetőségeken: velemi.malom@gmail.com illetve a +36-01/266-5108-as telefonszámon, (ez utóbbin hétköznapokon 8:00 -12:00 óráig).

Egyúttal búcsúzom, mindenkinek köszönöm az elmúlt két és fél évet.

KL

Szerző: molnárleány  2012.04.01. 01:39 Szólj hozzá!

Címkék: köszönet nyitvatartás elérhetőség

Velemben ezen a télen egyszer esett valóban hónak nevezhető hómennyiség. Ami meg is maradt néhány napig, úgy értem. Amitől fehér is lett a táj. Mondjuk annyira, mint lenn a képen. A fotó a Kendigen készült, a völgyben alszik Velem. No de térjünk vissza a hóra. Jósolnak mindenfélét a hét végére - hol diplomatikusan, hol a fél méteres havon kétségbeesve. Biztos csak akkor lesz úgyis, mikor az ember a hólapáttal áll a járdán... No, de hogy izgalmasabb legyen a várakozás, a malmos facebook oldalon hótippelő játék indult. Vasárnap délig ér a tippelés, kedden (2012.02.07.) délben mérem a havat, a nyertes egy malmos hűtőmágnessel lesz gazdagabb. A közösségi oldal ellenes malomrajongók itt is tippelhetnek kommentben a bejegyzés után (centiméterként értelmezem az érkező számokat). Kis segítség itt - annak aki hiszi, hogy a meteorológia nem áltudomány. :)

havas.jpg

Szerző: molnárleány  2012.01.31. 23:58 Szólj hozzá!

Címkék: játék időjárás

2011-ben is, pont mint tavaly, meg tavalyelőtt... Sült gesztenye, kürtőskalács, meg mi szem szájnak ingere. Részletes program Velem község honlapján.

Szerző: molnárleány  2011.10.15. 00:10 Szólj hozzá!

Címkék: ajánló gesztenyeünnep

Hétvégi programajánló: Ostromnapok Kőszegen idén is. Bár a vár épp lezárva magányoskodik, de azért a török jön, és piacot üt, fosztogat, magyart rémiszt. De vajon mit forralnak a magyar vezérek a sátor rejtekén...

Szerző: molnárleány  2011.08.03. 22:54 Szólj hozzá!

Címkék: ajánló

- Miért nem működik a malom?

A malomkerék nagyon rossz állapotban van. Ha nagyobb mennyiségű vizet engednénk rá, nagy valószínűséggel összetörne. Inkább nem kísérletezünk ezzel: míg ki nem cseréljük, hadd maradjon meg épen, hogy legalább lássátok, hogy is néz ki egy malomkerék...

Naponta többször elmondom ezt a mondatot, mely maximálisan jellemzi a pillanatnyi helyzetet a Velemi Malom háza táján. Érdeklődés van, látogatók érkeznek, megnézik és szeretik a malmot így is, DE mindig felmerül a kérdés, hogy miért is nem működik. Eljárt az idő a malomkerék felett. Egyáltalán egészében az egész birtokra ráfér egy felújítás. Legyen a Velemi Malom élő, aktív pont, ahol láthatod, tapasztalhatod egy régi hagyomány életre keltését. Nem kevés munka, nem kevés pénz ez. Az első lépcső egy összefogás, amely arra hivatott, hogy a fenti célt elérje:

2011. május 30-án a Vas Megyei Bíróság elrendelte a Velemi Malomért Közhasznú Egyesület - mint közhasznú társadalmi szervezet - nyilvántartásba vételét. A végzés 2011. június 16-án jogerőre emelkedett. Az egyesület székhelye és címe 9726 Velem, Rákóczi utca 1. A társadalmi szervezet célja a Velemi Malom, mint kulturális örökség védelme, a malom működőképességének, mint idegenforgalmi látványosságnak fenntartása. Az egyesület adószáma: 18215955-1-18, bankszámlaszáma pedig: 11600006-00000000-49506318 (ERSTE bank). 

Az egyesület tagja lehet az a természetes vagy jogi személy, amely az egyesület célkitűzéseit elfogadja. Ez történhet rendes, tiszteletbeli vagy pártoló tagság formájában (ezek részletezését ld. később az Alapszabályban, illetve egy kis türelmet kérek, amíg az fel nem kerül ide, de addig is szívesen válaszolok minden kérdésre a lent megadott emailcímen).

Az egyesület elérhető a velemi.malom@gmail.com email címen és a 06303895067-es telefonszámon. 

 

Szerző: molnárleány  2011.08.02. 01:03 Szólj hozzá!

Címkék: egyesület felújítás

Némi hiánypótlás. Néhány alkalom, mikor biztosan nyitva a Szent Vid kápolna - ma mindjárt duplán is. (kukucskálórés helyett...)


Szerző: molnárleány  2011.07.16. 01:26 Szólj hozzá!

Címkék: velem

 2011. június 25-én (szombaton) a malom zárva!

Szerző: molnárleány  2011.06.23. 00:03 Szólj hozzá!

Az ember alkalmanként meghatódik. Van úgy, hogy már a malom "bemutatása" beszélgetéssé alakul, van hogy csak aztán a kapunál, elköszönésnél veszem észre, hogy már vagy fél órája léptünk ki a malomházból. Vannak pillanatok, amiket tán soha nem felejtek el: egy-egy teljesen hétköznapi, apró mozzanat, ami valamiért mégis meglepő, megható: amikor egy apró szilánkot kapok a másik lelkéből - ha csak egy másodpercre is. Mosolyok, felcsillanó szemek, félmondatok és persze nagy nevetések.

Szombaton három igazi molnárlány és egy molnárunoka(lány) látogatott el a malomba. Kedves nénik, számtalan emlékkel abból a korból, mikor még kislányként sertepertéltek apjuk mellett az ő malmukban. Most boldogan szaladtak fel-alá, néztek be minden zugba és tapintottak meg minden eszközt - szinte együtt lélegeztek a házzal. Kicsit olyan volt, mintha életre kelt volna minden, mintha bármelyik pillanatban begurulhatott volna az udvarra egy lovasszekér megrakva búzával, szinte láttam magam előtt a zsákokat becipelő gazdát, a lisztet keverő molnárlegényt... Elbűvölt, önfeledt pillanatok. Kedves ismeretlenek - ismeretlen ismerősök.

Egy nappal korábban, nem sokkal zárás előtt egy házaspár érkezett. A hölgy - Kapolcs község jegyzője - egy könyvet adott át nekem, mondván tavaly járt itt, és megígérte, hogy elhozza nekem Lányi András Kapolcsi vízimalmok című kötetét. Most itt nyaraltak, és elhozta nekem. Van, amikor az embernek egyszerűen nem jön szó a szájára a köszönömön túl. Az ember alkalmanként meghatódik, igazán. 

Köszönet nektek kedves Látogatók a pillanatokért. És köszönet a türelemért is. Kicsit elhanyagolódott a blog mostanában, kicsit inkább a facebook-os Velemi Malom oldal lett aktívabb, de azért igyekszem pótolni itt is az elmaradásokat. Az utóbbi talán gyorsabb, kézenfekvőbb, interaktívabb. Aztán köszönet a türelemért még egy fronton: előfordul mostanában, hogy nyitvatartási időben 'ma x-órától y-óráig ügyintézés miatt zárva' cédula van a zárt kapura tűzve. Megértéseteket kérem, főként azért, mert mindannyiunk érdeke, hogy egy takaros, működő vízimalmot tudjunk a Velemi Malom név alatt - s ennek elengedhetetlen eszköze a felújítás. A felújítás pedig pályázati pénzből finanszírozódik, és egy pályázat beadásához elég sok mindent kell összeszervezni egyébként is, de ha műemlék épületről, természetvédelmi területről és patakokról (ez egy harmadik szerv hatásköre) van szó, akkor megsokszorozódik a beadandó engedélyezési kérvények, tervek, összeszedendő papírok száma. Ezért előfordul, hogy be kell ugranom Kőszegre, Szombathelyre - igyekszem mindezt nyitvatartási időn kívülre időzíteni, de előfordul hogy nem tudom. De talán a legfontosabb az, hogy a felújítás körvonalazódik, végre, igazán.

Hát még egyszer köszönet a türelemért. Meg a pillanatokért, mindig. :)

Szerző: molnárleány  2011.05.30. 01:00 Szólj hozzá!

Címkék: köszönet hétköznapok háttér

A szezon elkezdődött: a malom április elsejétől nyitva, továbbra is hétfő kivételével minden nap 10-től 6-ig várom az érdeklődőket. A belépő is maradt a régi - teljes árú 400 Ft, diák és nyugdíjas 200 Ft. Ami már most teljesen biztos: április 29-én és május 14-15-én a malom zárva lesz. Addig is némi környékbeli programajánló az Írottkő Natúrpark honlapján érhető el.

Rigófüttyös, rügyfakadós, szeles napok ezek, a tavasz minden szépségével.

 

Szerző: molnárleány  2011.04.14. 01:12 Szólj hozzá!

Volt ma egy film a Duna tv-n, egy sorozat: Pannonia 3 keréken, melynek mai epizódja a kőszegi hegyek közé kalauzolt. Két utazó egy oldalkocsis Pannonia motorkerékpáron járta a magyar határvidéket, s a 16. rész a Bozsok - Írottkő - Velem - Cák - Kőszeg füzér mentén szövődött. Pillanatok csak: hangulatok, képek, arcok, emlékek cseppjei férnek bele 35 percbe, szubjektíven válogatott cseppek persze. Most azt láthattuk, milyen ez a táj két világjárt vándor szemével. Köszönjük, hogy erre jártak.

A sorozat szombat délutánonként a Dunán, az ismétlés pár résszel lemaradva pedig a Duna II-n, hétfőnként. Szöveges beszámoló a túra blogján, a túra során készült fotók pedig a galériájukban. Mindkét helyre a Velemet érintő anyagot linkeltem.

Szerző: molnárleány  2011.02.05. 23:27 Szólj hozzá!

Címkék: velem

 

 

Szerző: molnárleány  2010.12.23. 22:39 Szólj hozzá!

Közben ránézek, milyen keresőkifejezések alapján talál ide a honlapra az ember. Alkalmanként felkapom a fejem, úgyhogy most következzen némi hasznos információ, annak aki ilyen téren bizonytalan volt. (Tényleg lehet ám tőlem kérdezni mindenfélét, ami Velemmel, a hegyekkel meg a környékkel kapcsolatos, erre van a sokszor emlegetett telefonszám és mailcím, de akkor legyen itt most még egyszer: velemi.malom@gmail.com és +36303895067.)

Nos, a hegyen lévő kilátóknak nincs nyitvatartási ideje, merthogy mind az Írottkő-, mind az Óház-kilátó szabadon látogatható. Nagy kőépületek némi vaskorláttal, esetleg falépcsővel, nem nagyon kell bezárni, hiszen elvinni sincs mit. Mostanában délután négy körül már nem nagyon van értelme felmenni, hacsak nem a távoli lámpafényeket akarjuk tanulmányozni. De ha így van, akkor is számoljunk azzal, hogy a sötétben le is kell mászni onnét (hacsak nem ott ver sátrat az érdeklődő). A zárójeles esetben pedig azzal kell számolni, hogy nagy a hó és hideg van. A hó azért is fontos, mert autóval nem lehet feljutni a hegyi utakra - az erdészetnek nincs arra kapacitása, hogy letolják a havat (az egyébként októberben elkészült és átadott) a felújított és felújítatlan hegyi utakról. Azaz mászni kell.

Azt nem tudom, hogy kell flakonból vízimalmot készíteni, és a vízimalom rajzolásához sem tudok instrukciókat adni, talán csak néhány képet segítségül a galériában

Tél van, Advent. S mint már jópár éve, idén is gyertyagyújtással készül a falu a Karácsonyra - az Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében vasárnap délutánonként kis ünnepség keretében fény lobban Velem község adventi koszorúján. Nem csak a falu lakosait várják szeretettel.

 

 

Szerző: molnárleány  2010.12.02. 17:18 Szólj hozzá!

Címkék: túra velem elérhetőség

Néhány kép az őszből, meg három nap még az őszből. Aki utána malmot akar nézni, hívjon fel, még mielőtt még a kapuban állna. A szám: +36303895067, de az e-mail is tökéletes lehetőség az időpont egyeztetésére: velemi.malom@gmail.com.

Link a galériához itt.

Szerző: molnárleány  2010.10.29. 00:12 Szólj hozzá!

Címkék: nyitvatartás

Kértek tőlem egy ilyet, hát megírtam. S ha már, akkor hadd álljon itt is - tudjuk, hova érkezünk és miért, ha Velemben járunk... 

Velem község a Kőszegi-hegység tövében megbúvó 350 fős település. Életét mindigis a falut körülölelő hegyek határozták meg.

Sziklái adtak biztos menedéket az itt élő családoknak: kövéből építették otthonaikat. A természetes képződményeken, de a velemi kőfejtő tapadócseppköves sziklafalán is tökéletesen megfigyelhető az építkezésekhez használt kristályospala rétegződése. A pala közt rejlő antimon- és rézsávok már a bronzkorban is híressé tették a hegyek bronzműveseit.

A terület éghajlatát is a zegzugos vonulat alakította. A hegyek fekvése, magassága, az erdővel borított tömegek, az itt fakadó számtalan forrás együttesen idézi elő az enyhébb teleket, a hűvösebb nyarakat, a magas páratartalmat - együtt alakítják azt a gyógyhatású szubalpin klímát, amely elsősorban a légúti megbetegedésekben szenvedők klimatikus gyógyhelyévé emelte Velemet.

A vidék flórája és faunája is különleges: a bükkök, fenyők, tölgyek alkotta erdők számtalan védett növény- és állatfajnak nyújtanak menedéket, olyan ritkaságokra bukkanhat a szemfüles túrázó, mint a foltos szalamandra, a fehérhátú harkály, az alpesi cickány vagy a vöröshasú unka. A gazdag vadállomány a vadászat szerelmeseit is erre a vidékre csábítja - akár muflon, akár őz vagy vaddisznó elejtésének reményében induljon az űzés. Ha növényekről esik szó, olyan apró ékszereket fedezhetünk fel lábunk előtt, mint a turbánliliom, a ciklámen, vagy a kornistárnics; de a vidék igazi ékességei a szelídgesztenyefák. Ez utóbbi mindig a falu kultúrájának meghatározó alapja volt: gyümölcse megélhetést nyújtott az itt élőknek, emellett akár feldolgozva, akár gubájában tartva, de tavaszig színesítette a velemi asszonyok konyhájának étlapját a csemege, a gesztenyések gondozása pedig egész évben adott feladatot a gazdáknak. A szabadtűzön, serpenyőben történő gesztenyesütés hírét öregbíti a minden év októberében megendezett Gesztenyeünnep is.

A természeti értékek sokszínűségének felderítését számos túraútvonal segíti, melyekről letérve a vadon kalandja szólítja az embert - gombák, gyógynövények tárulnak a természetjáró szeme elé, s szomját üde források friss vizével olthatja a vándor. Velem felől közelíthető meg legrövidebb úton az Írottkő, amely 882 méterével a Dunántúl legmagasabb hegycsúcsa, az egyedülálló panorámát mutató kilátó az Országos Kéktúra nyugati végpontja is egyben. Kisebb csúcson, de közvetlenül a község felett áll őrt a Szent Vid kápolna. A búcsújáróhely barokk épületének harangját 1688-ban, Bécsben öntötték. A hegy évezredek óta lakott, korábban a kis templom helyén vár állt az ormon, a teraszos kialakítású hegyoldalban pedig még bronzkori élet nyomait is feltárták.

Bár modernkori, de történelmi érdekesség a falu belterületén is akad: a Stirling-villa adott otthont 1944. december 24-én a Szálasi-kormány utolsó országgyűlésének, ezen a télen pedig a villa kertjébe ásott bunkerben őrizték a Szent Koronát. Az épület és a kert ma kézműves mestereknek nyújt teret az alkotásra. Régmúlt időket idéz a Pákó-dűlő borospincéinek romantikája, a falu határában álló vízimalom pedig a molnármesterségnek állít méltó emléket.

Fedezze fel községünk értékeit, érezze jól magát!

Szerző: molnárleány  2010.09.16. 22:13 Szólj hozzá!

Címkék: velem

Két program - egy hosszúhétvége. Kőszeg és Szombathely, csakhogy véletlenül se legyen unalmas. Itt szombaton bakancsos túratalálkozó a hegyen: "Óház-foglaló" az Alpannonia-projekt keretében; amott a jól bevált háromnapos, jelmezes karneváli forgatag. Jó szórakozást!

 

 

Szerző: molnárleány  2010.08.18. 22:54 Szólj hozzá!

Címkék: ajánló

Hétvégén csak óvatosan Kőszeg belvárosában! Bárhol, bármikor felbukkanhat egy janicsár. Ostromnapok, negyedszer. Részletes program Kőszeg város honlapján.

 

Szerző: molnárleány  2010.08.02. 22:35 Szólj hozzá!

Címkék: ajánló

Ezt a fotót még májusban kaptam, csak eddig soha nem jutottam odáig, hogy közhírré is tegyem... Kis múltidézés: visszatérő malomlátogató gyerekkorban elkattintott 3D képe. DeVillnek köszönet érte, az érdeklődőknek meg cián-piros szemüveg ajánlott. 

Szerző: molnárleány  2010.07.31. 21:22 Szólj hozzá!

Igen, teljesen időben irtam ki ide, hogy a kilátó lezárva, hiszen szerdán már át is adták a remek, felújított Írottkő-kilátót. Azaz van panoráma megint. Sportos anyuka és sportos kisfia tájékoztatott minderről tegnap, köszönet érte. Jó utat minden vándornak.

Szerző: molnárleány  2010.07.23. 18:48 Szólj hozzá!

Címkék: túra

Ha valaki kimondottan a panoráma miatt menne az Írottkőre, ne tegye. Magáért a túráért természetesen továbbra is megéri ellátogatni a Dunántúl legmagasabb pontjára, de a kilátó felújítás miatt le van zárva. Tudom ajánlani az Óház-kilátót, a Kendig tetején az irtást, esetleg Kőszeg felett a Trianoni keresztet.

Szerző: molnárleány  2010.07.19. 22:14 Szólj hozzá!

Címkék: túra

 

Szerző: molnárleány  2010.07.18. 21:40 Szólj hozzá!

Címkék: hétköznapok

Új, igazán szép képek a galériában Kiss Orsitól. Köszönet érte.

 

Szerző: molnárleány  2010.07.07. 21:51 Szólj hozzá!

Címkék: galéria

2010. június 16. Kicsit felrémlett, mi volt itt egy éve...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: molnárleány  2010.06.18. 23:51 Szólj hozzá!

Címkék: patak

Megérkezett a szép idő, aki a saját szemével akar megbizonyosodni arról, milyen az ég nálunk, egy kattintással megteheti. Ugyanis a falu felett tornyosuló Kendig-hegyen áll egy időjárás-figyelő állomás, ahol is egy 24 órás élőképet közvetítő webkamera üzemel. A kép itt elérhető - figyelem, éjszaka csak a nagy feketeség látszik - de érdemes belenézni az archív gyorsított felvételekbe is.

Fontos információ: június 20-án, Szent Vid ünnepére emlékezve szentmisét tartanak a kápolnában - azaz ezen a hétvégén nincs útlezárás, a kápolna parkolójáig fel lehet jutni autóval is! Azért is érdemes most fellátogatni a hegyre, mert a rendezvény miatt belülről is megtekinthető a felújított épület.

És még egy információ-morzsa: valamikor július folyamán a Duna TV Ízőrzők című műsorának témája Velem lesz. Pontos időpont még nincs, de a stáb ígérete szerint júliusban kerül adásba az itt felvett anyag.

Szerző: molnárleány  2010.06.07. 00:20 Szólj hozzá!

Címkék: időjárás hétköznapok velem

A minap tüneményes ovisok jártak a malomban - igazi madáreregető, erdőjáró napjuk volt, ugyanis a malom előtt a Stájer-házaknál vettek részt egy mini erdeiiskolai foglalkozáson. Csuda hely az ott fenn a hegyekben, mindenképp érdemes útba ejteni. Most szombaton pedig különösen érdemes felkeresni a Stájer-házakat, hiszen az Írottkő Natúrpark EDEN-ből EDEN-be rendezvényére kerül sor, egész napos programmal - részletek a honlapjukon

De ha valaki inkább a vasárnapot választaná egy kis kimozdulásra, bringázzon a Kőszegi Kerékpáros Egyesülettel a Kőszegi hegyég várainak nyomában. Részletek az egyesület honlapján.

De ha mégis a malomra esik a választás, egy érv a vendégkönyvből:

"Megértettem egy malom működését, sose gondoltam volna!"

Szerző: molnárleány  2010.05.20. 23:50 Szólj hozzá!

Címkék: ajánló

süti beállítások módosítása